Cehu Silvaniei

Cehu Silvaniei (în ) este un oraş în judeţul Sălaj, situat la o distanţă de 34 km faţă de municipiul Zalău. Împreună cu cele patru localităţi componente: Horoatu Cehului, Motiş, Nadiş şi Ulciug, formează o unitate teritorial-administrativă cu o suprafaţă totală de situată din punct de vedere geografic la contactul Depresiunii Sălaj şi a Culmii Sălajului cu Depresiunea Guruslău, în bazinul hidrografic al râului Sălaj.

 

Istoric

Deşi atestat documentar doar din anul 1405, sub denumirea de Chehy (1854 - Szilagy Cseh), in anul 1319 este semnalată prezenţa unei cetăţi de pământ, Castrum Cheevar, care se pare că a avut rolul de a apăra asezarea din vatra actualului oraş Cehu Silvaniei. În istoria oraşului se consemnează diferite perioade de prosperitate economică, dar şi de decădere. Aici se pot aminti construirea castelului fortificat al Cehului în anul 1526 de către Belteki Dragffi Janos, privilegiul dat cetăţii de Sigismund Bathory la 1529 pentru a se autoguverna, asediul cetăţii de catre armatele imperiale austriece la mijlocul secolului XVI, asediile repetate ale armatelor otomane, rolul cetăţii jucat in timpul rascoalei curuţilor, miscările revolutionare de la 1848, cele doua razboaie mondiale si perioada comunistă, sunt doar cateva episoade care si-au pus amprenta asupra aşezării.

 

Celelalte localităţi componente sunt atestate documentar inca din prima jumatate a secolului XIII. Horoatu Cehului este atestat documentar in anul 1220 sub denumirea de Villa Chroat, Motiş în anul 1387 sub denumirea de Villa olachalis Mutos, Nadiş în anul 1387 sub denumirea de Villa olachalis Nadasd şi Ulciug, tot în anul 1387 sub denumirea de Volcsek.

 

 

continuarea in pagina urmatoare ...


 
Articole
Barajul si lacul de acumulare ...
Lacul de acumulare Vidraru, amplasat pe raul Arges pe un sector de 28 km lungime...
Salina Slanic Prahova
Statiunea balneoclimaterica Slanic Prahova este situata la 400 m altitudine.Slan...
Cehu Silvaniei
Cehu Silvaniei (în ) este un oraş în judeţul Sălaj, situat la o d...
Borsa
Borşa (în , în ) este un oraş din judeţul Maramureş, Transilvani...
Rezervatia Salhoi – Zamb...
Rezervaţia Salhoi – Zambroslăviile din Munţii Maramureşului are statut...
Parcul National Muntii Rodnei
[Istoric] Muntii Rodnei, care etaleaza cele mai înalte altitudini din Car...
Rapa Rosie
Are o suprafaţă totală de 49,6 ha şi este localizată în apropierea sa...
Lacul Negru
Rezervatie naturala de tip mixt, desemnata prin HG 2151/2004, este situata pe ve...
Cheile Narujei
Aria protejată Cheile Nărujei I - Lacu Negru are o suprafaţă de 20 ha ( tip ...
Parcul Natural Vanatori Neamt
Parcul Natural Vânători Neamţ este un parc natural, situat pe versantul ...